Wekelijkse podcast over
sc Heerenveen!

Natafelen met Redmer | De toekomst spreekt niet in ons voordeel

Natafelen met Redmer | De toekomst spreekt niet in ons voordeel

Normaal gesproken is dit de plek om in twintig punten en een daaraan voorafgaand verhaaltje de laatste wedstrijd op enigszins luchtige wijze te beschrijven. Ik heb per slot van rekening veel te weinig verstand van voetbal om er echt iets van diepgaands van te vinden. Maar ik vind er wel iets van. En er is ook nogal wat om iets van te vinden.

Ik vind alles vooral nogal zorgwekkend. Het is niet goed, het gaat niet goed en op deze manier komt het ook niet goed. Twee doelpunten in 2022 is natuurlijk schandalig weinig, maar nog altijd twee keer zo veel als het aantal feitelijk behaalde punten. Dat is nog schrijnender. Lees die zin nog maar eens terug. Vreselijk. De cijfers zijn in ons nadeel, de toekomst spreekt niet in ons voordeel.

Is dat alles vreselijk? Nee, natuurlijk niet. Zo voelt het soms wel, maar ondanks dat gevoel zijn er ook heus nog wel dingen waar we hoop uit kunnen putten of plezier aan kunnen beleven. Je moet er alleen wat beter voor kijken. Je moet er ook voor open (kunnen) staan. Ik kan dat meestal wel. Niet altijd, vaak wel. Maar ook ik verkeer als supporter tussen hoop en vrees.

Daarom heb ik, speciaal voor de gelegenheid, deze rubriek omgedoopt tot ‘Tien keer hoop, tien keer vrees’. Alles wat ik nog wil en alles waar ik knetterbang voor ben op een rijtje. Om het behapbaar en beter op te bouwen dan onze verdediging doet, begin ik uiteraard wel met het negatieven eindig hoopvol. Want zo werkt het supportunisme.

Nieuwe lijstjes, dezelfde formule.

Tien keer vrees:

 1. Ik vrees dat we dit seizoen geen wedstrijd meer gaan winnen. Ik zou echt niet weten hoe.
 2. Ik vrees dat we planloos rond blijven dolen over de Nederlandse voetbalvelden. In een poging dingen om te draaien, doen we vooralsnog niets anders dan hetzelfde blijven doen wat we als wat we deden en dat is precies wat ons hier heeft gebracht. Dat is geen plan. Dat is onmacht.
 3. Ik vrees dat ik volgend jaar samen met ruim honderdzestig andere tweejaarsseizoenkaarthouders in een snijdende februariwind in het Abe Lenstra Stadion naar een gelijkspel tegen Helmond Sport zit te kijken.
 4. En ik vrees nog meer dat ik blij ga zijn met dat gelijkspel, omdat we dan in ieder geval een keertje niet verliezen.
 5. Ik vrees dat ik op korte termijn voetbal voor de lange termijn nog minder interessant ga vinden. Het kost me nu al moeite om mezelf op te laden om naar het stadion te gaan of zelfs de tv maar aan te zetten. Er zijn momenteel gewoon zo veel meer leuke dingen te doen.
 6. Ik vrees dat we de slag definitief gemist hebben. Niet dit jaar. Niet vorig jaar. Maar al flink wat jaren geleden. En dat een deel van ons denkt dat het ooit nog zo kan worden zoals het was, maar dat een nog groter deel van ons weet dat dingen nooit meer zo zullen zijn.
 7. Ik vrees dat heel veel spelers gewoon niet zo goed zijn als ik dacht. Dat Madsen geen Veerman is. Dat Van Hooijdonk onze spits niet is. Dat Sarr geen talent blijkt. Dat Mulder en Mous dezelfde persoon zijn. Dat we Van Beek verzonnen hebben en hij eigenlijk helemaal niet eens bestaat.
 8. Ik vrees met grote vrezen dat er geen alternatief meer is voor de malaise waar we naar zitten te kijken. De commentator noemde het eerste halfuur tegen Willem II schrijnend en zei dat op verbaasde toon. Ik zag hetzelfde, maar ben niet eens verrast meer. Dat is pas schrijnend.
 9. Ik vrees dat we nooit gaan stoppen met dat achterlijke opbouwen in de eigen zestien. DaR kwamen we mee weg toen we (lees: Dresevic) Joey Veerman nog wel een ingewikkelde bal in de voeten kon schuiven met een man in de rug. Nu kan dat echt niet meer.
 10. Ik vrees dat ik aan tien punten nog lang niet genoeg heb om al mijn vrezen uit te spreken. Maar het is wel even genoeg zo.

Hier sta ik.

Tien keer hoop:

 1. Ik hoop allereerst dat we er tegen RKC eens drie punten uit gaan slepen. Dat kan toch niet te veel gevraagd zijn.
 2. Ik hoop dat we in de volgende wedstrijd(en) een team zien dat knokt voor iedere bal, elke grasspriet opvreet en laat zien geen zak zin te hebben in een echte degradatiestrijd.
 3. Ik hoop dat we allemaal mooiweervoetballers hebben en dat dit zich bij temperaturen boven de twaalf graden gaat uitbetalen.
 4. Ik hoop dat Musaba eens iets van zijn klasse gaat laten zien. Of een van die andere huurlingen. Zodat het in ieder geval blijft lijken alsof Heerenveen een goede plek is om je als jonge speler te ontwikkelen.
 5. Ik hoop dat we een systeem gaan vinden dat past bij de spelers die we hebben en opstellen. Krampachtig met middenvelders schuiven is nu ook wel klaar. Kijk wat je hebt en doe daar het beste mee. Als ik ga koken, kijk ik ook eerst wat ik de de koelkast heb liggen. Het is me nog nooit gelukt om een heerlijke stoofpot te maken met twee komkommers, een handvol plakjes kaas en een halve fles fritessaus.
 6. Ik hoop dat we geen drie trainers in één seizoen krijgen. En dat er toch nog iemand zo gek te krijgen is om het volgend jaar voor ons op te knappen. Klusje, hoor.
 7. Ik hoop dat we eens mazzel hebben. Gewoon een dikke vette lucky goal in de derde minuut. Klutsklutsblundergoal. Zo’n goal waar je op de een of andere kromme manier beter van gaat voetballen, omdat je er vertrouwen van krijgt.
 8. Ik hoop dat Fortuna, Sparta en PEC vanaf nu al hun wedstrijden verliezen. Gewoon om het voor ons niet onmogelijk spannend te maken. Ik weet gewoon niet of het trek om in degradatiespanning te zitten. Volgens mij slaap ik dan niet meer.
 9. Ik hoop dat ik na de volgende wedstrijd eindelijk weer eens een lyrisch wedstrijdverslag mag schrijven en goedgemutst aan kan schuiven bij Radio Camataru. Elke keer hetzelfde negatieve en pessimistische geneuzel ben ik ook wel eens klaar mee.
 10. Ik hoop gewoon dat alles goed gaat komen. Ik hoop het zo.

Redmer Wijnsma

Foto: sc Heerenveen