Wekelijkse podcast over
sc Heerenveen!

Natafelen met Redmer | Niet beter dan PSV, maar wel beter dan onszelf

Natafelen met Redmer | Niet beter dan PSV, maar wel beter dan onszelf

Niets te verliezen en weinig te winnen. Dat was wat mij betreft een beetje het dubbele credo waarmee we richting De Gekste reden. Spelen tegen de nummer twee wanneer je zelf als sinds Sinterklaas het net niet meer weet te vinden. Dat staat niet echt garant voor een leuke voetbal middag. Desondanks werd het dat wel. Een beetje. Voor een deel. Maar weer te weinig.

Laten we bij het begin beginnen: het was alweer een tijd geleden dat ik deze rubriek heb geschreven. Ik had het nogal druk en moest mijn kostbare tijd en energie anders verdelen. Dat klinkt als een waardeloos excuus en dat is natuurlijk ook zo. Maar het is wel waar. Daarnaast heeft het ook echt wel te maken met de resultaten. Zo leuk is het niet om elke week over dezelfde ellende te raaskallen. Er heeft ook niemand voor mijn deur gestaan om mij 10 keer raak op mijn bek te slaan. Dus de vraag is: hoe groot is de de behoefte aan dit item?

Voor nu doen we maar even alsof die behoefte er is. Er werd gevoetbald. In het begin voornamelijk door PSV en dus hadden weer een vrij rappe en desillusionerende tegengoal achter de kiezen nog voordat we zelf allemaal de bal eens gehad hadden. Wonder boven wonder werden wij daarna beter. Niet beter dan PSV (ja, soms wel), maar wel beter dan onszelf. En dus maakte we op niet geheel verrassende wijze gelijk. Beetje lucky en gezien ons scorend vermogen ook onverwachts, maar wel totaal terecht.

Pauze.

Binnen vijftig seconden alles naar de vaantjes. Voor het grote geheel der dingen maakt het waarschijnlijk weinig uit, maar dit was wel zuur. Het was typerend voor mijn gevoel bij dit Heerenveen: iedere keer dat er een goed gevoel de kop opsteekt, wordt het keihard weer de natte grond ingetrapt. Klaar mee. En toch niet. Want ik heb nu al zin in volgende week zondag.

Eerst maar weer puntsgewijs door alles wat leuk en niet leuk was.

Tien keer mis:

 1. De meest in het oog springende verandering was op voorhand natuurlijk de keeperswissel. Ik kan niet helemaal terughalen wat Mous voor gekke dingen in onze podcast heeft geroepen afgelopen week, maar blijkbaar was het voor Tobiasen aanleiding om hem ernaast te zetten. Niks ten nadele van Mulder, maar ik zag ‘m even niet aankomen.
 2. Ik snap echt wel dat PSV beter is dan wij. Een heel stuk beter, dat zie ik ook wel. Maar dan nog vind ik het lastig te verkroppen en begrijpen dat we maar drie keer achter elkaar kunnen overspelen, voordat we de bal alweer kansloos inleveren.
 3. Jemig, wat was ik blij dat de stadions nog niet open zijn voor publiek. Je zult met dit beestenboel toch naar een stadion moeten sjouwen en daar honderdtien minuten blauwbekken in je natte jas. Gatver…
 4. Yup, de openingsgoal kwam echt niet heel erg onverwachts. Wél een schitterende assist van Haye met een even zo mooie voorassist van Woudenberg. Tellen die gewoon mee?
 5. Echt precies de allerallerallerslechtste manier om een tweede helft te starten na een uitstekende tweede helft van de eerste helft. Vijftig seconden had Götze nodig. Absurd. Joey Veerman (die wel gewoon lekker juichte zoals het hoort) draaide ons vier minuten later helemaal het nekkie om.
 6. Leo Driessen. Alles van Leo Driessen. Van zijn wonderhit ‘Dromen zijn Bedrog’, via Funniest Home Videos tot het laatste fluitsignaal van PSV tegen Heerenveen. Afgrijselijk.
 7. Heel eerlijk: na de derde goal van PSV verloor ik mijn interesse. Dat kwam ook omdat ik aan het tweede biertje op een lege maag begon, de pizzapan op het aanrecht werd geïnstalleerd en Jaap Friso mij begon te appen over keepers en backs. Maar ik had mijn kop niet meer bij de wedstrijd.
 8. Musaba is en blijft de man van de nul goals aller tijden. Geen idee hoe hij nog eens moet gaan scoren, maar het zou wel leuk zijn. Een stuk of drie à vier. Ik heb er volgens mij een flesje wijn om verwed. Ik ga vast richting Gall & Gall, Kor…
 9. Zo, één Veermannetje afgevinkt. Op naar de volgende. Met iets meer kans van slagen en gegronde hoop op een resultaat. See you Sunday, Henk.
 10. Naar beneden kijken. Voor iemand met hoogtevrees, zoals ik, is dat echt niet heel erg leuk. Hoeveel marge hebben we nog…?

Tien keer raak:

 1. Ok, dan toch het volle stadion. Gevoelsmatig zeven seizoenen geleden dat dat zo was. Nu is het weer zo en blijft het zo. Vanaf nu weer lekker normaal doen en vinden.
 2. Sinds Joey Veerman bij PSV speelt, vindt men heel veel dingen van hem heel knap. Dat kun je irritant vinden, omdat het schijnbaar nu pas op kan vallen. Logisch, want in Eindhoven komen dingen nu eenmaal beter aan het licht. Maar hoe goed Joey is, wisten wij al lang en hebben we heerlijk lang van genoten.
 3. Die counters liepen wel lekker. Met een sluwe De Jong en wat rappe mannen daar omheen liggen er echt wel mogelijkheden. En mooi counteren is verre van lelijk.
 4. Sowieso leek het na de twintigste minuut allemaal best wel goed te staan. PSV kon niet zo veel meer en wij konden steeds wat meer. Het werd uiteindelijk allemaal niks, maar in onze huidige situatie zijn we best snel tevreden. Niets zo snel gevuld als de geamputeerde kinderhand van een verwaarloosd Fries kind.
 5. Zo hoort het: recordje doelpuntloos rondhobbelen vaststellen en krap tien minuten later weer lekker doorgaan met doelpuntjes maken. Het was gewoon een statement, meer niet.
 6. Al met al kun je stellen dat we in het grootste gedeelte van de eerste helft hebben laten zien dat we heus wel kunnen voetballen. Het was best goed, vol rust en vertrouwen en we kwamen er gevaarlijk uit. Zo gaan we echt niet in degradatienood komen. Echt niet.
 7. Jan Ras erin. Volgens mij weet iedereen dat de voetballende toekomst van Jan Ras niet bij ons zal liggen. Maar volgens mij weet iedereen nog veel beter dat als er iemand is die deze invalbeurt verdiende, dat dat Jan Ras was. (Wauw, vijf drieletterwoorden met een ‘a’ in het midden achter elkaar)
 8. Wat scheelt dat toch een heerlijk stuk als Sven van Beek er weer bij is. Tibor ook, natuurlijk. Maar zonder Van Beek wordt alles echt wel rap minder. Zonder Sven van Beek zet ik de wedstrijden al niet eens meer aan op tv. Zonder Sven van Beek heeft mijn leven geen zin.
 9. Ook Thom Haye wil ik nog even noemen. Was ook echt wel weer een van onze beste spelers. Vorige keer al. Nu weer. De schoenen van Joey zijn moeilijk te vullen, maar Haye loopt wel op hetzelfde model.
 10. Gewoon, omdat het eigenlijk het grootste nieuws van de dag is: we hebben weer eens gescoord!

Redmer Wijnsma

Foto: sc Heerenveen