Wekelijkse podcast over
sc Heerenveen!

Natafelen met Redmer | We hebben altijd afgelopen zondag nog

Natafelen met Redmer | We hebben altijd afgelopen zondag nog

Het was een lekker weekje. Binnen zeven dagen door in de beker, een bak melkpoedergeld in de pocket en de buren van een eindje verderop een tik op de kont gegeven. En nu dit. Onze vijfhonderdste thuiswedstrijd in de Eredivisie werd er niet een voor een speciale plek in de Pronkkeamer.

We hadden al zes wedstrijden niet verloren en je weet dan dat de eerste nederlaag er weer eens aan zit te komen. Die kwam er en dat was geen schande. De nederlaag was totaal terecht. Toch konden we de eerste tweeëndertig minuten nog redelijk meekomen. Zij kregen kansjes, wij ook. Zij waren fel, wij ook. En toen scoorden zij. En wij niet.

De zoveelste kopgoal van Henk Veerman had best een ommekeer kunnen zijn. Had gekund. Maar goed, hij zwieberde zijn schouder net iets voorbij de heup van Senesi en dus werd de aanhaken de afhaker. Amper een minuut later mocht Mous de bal weer onvrijwillig richting middenstip trappen. Het vuurtje doofde en Feyenoord kreeg redelijk vrij spel.

En ach, het kan gebeuren. Ik had me vooraf verzoend bij wat achteraf blijkt te kloppen. Dat is niet per se leuk, maar ook niet per se erg. Alle ellende kun je beter verwerken met een derbywinst in je broekzak. Op die manier probeer ik deze nederlaag aan mezelf te verkopen. Uiteindelijk heb ik nu vooral zin een winterstop en een gloedjenieuw kalenderjaar vol voetbal. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Ik kan jullie niet beloven dat ik tien missers en rakers ga schrijven over mijn kerstdagen, maar voor deze wedstrijd heb ik het nog wel even gedaan. Zie hieronder.

Tien keer mis:

 1. Ik heb een half uur vol ongeloof naar de voorbeschouwing zitten kijken. Nul woorden over Heerenveen. En toen het er eenmaal over ging, was de contractverlenging van Johnny Jansen het belangrijkste punt. Ok…
 2. Iedere diepe bal van Feyenoord kwam dus wel aan. Of we lieten te veel ruimte, of zij deden het heel goed. Ik heb er niet genoeg verstand van om dat goed te kunnen duiden, maar het viel me wel op.
 3. Everything went quite well ‘Til the goal.
 4. Daarna was het sowieso wel een beetje puinruimen. Kans op kans en niet mogen mopperen dat we slechts met 0-2 achter stonden in de rust. Even leek het mooi, uiteindelijk was het net niks.
 5. Senesi in een vormdipje? Geen probleem, wij hebben wonderdokterdaden op voorraad! Gold eigenlijk wel voor Feyenoord in zijn geheel natuurlijk.
 6. Zo’n snelle goal na een afgekeurde goal.
 7. Ik stel overigens ook voor dat we de Friese grenzen sluiten voor Bryan Linssen. Die komt er zelfs met vijfendertig QR-codes niet meer in bij ons.
 8. Wat voor schoenen had Musaba aan? Slicks? Uggs zonder zolen? Badslippers?
 9. In grote delen van de tweede helft lieten we onze aanvallende onmacht weer floreren.
 10. En dus sloten we misschien het kalenderjaar wel in stijl af met een kansloze nederlaag in een kil stadion zonder publiek. Het is even niet anders. Kom maar op met 2022.

Tien keer raak:

 1. Als je de tribune dan toch niet mag vullen met publiek, moet je maar zoeken naar een optimaal alternatief. De uiterst subtiele verwijzing naar de uitslag van zondag zorgde voor een constante glimlach op mijn gezicht.
 2. Het tempo zat er vanaf het begin lekker in. Niet alles goed, niet alles op de plek van bestemming. Maar wel een lekkere vibe.
 3. Na de twintigste minuut gingen we zelf ook nog eens behoorlijk lopen ballen. Niks zielloos en zouteloos. Gewoon strijd en goed voetbal.
 4. De redding van Mous op de inzet van Jahanbaksh. Lullig dat ‘ie twaalf seconden voor de tweede Feyenoordgoal viel, maar het was echt een sublieme voetbeweging van onze keeper-in-vorm.
 5. Er werd wat afgelachen tijdens de eeuwigdurende VAR-pauze na de ‘goal’ van Henk Veerman. Geen leuke uitkomst, maar gezellig was het wel.
 6. Dat het niet een veel dikkere nederlaag werd, is het beste nieuws van de avond. Ergens raar voor een wedstrijd waarin je deels het idee hebt gehad dat je toch best leuk mee kon doen. Uiteindelijk veul te veul kansen toegestaan om überhaupt een kans te kunnen maken.
 7. Zijn er dan nog meer leuke punten te noemen? Jazeker! Ik had een heerlijk bakje Croky Bolognese en een schaaltje droge worst voor me op tafel staan in het beregezellige appartement van podcastcollega Franky Beenen. Zelfs Zwitserse vriend Marcel kwam overwaaien. Oude jongens krentenbrood.
 8. Vooruitlopend op trainerscontractenkwestie: mocht Johnny Jansen er nou de brui aan geven of niet door mogen gaan, vind ik Ruud van Nistelrooij een prettig alternatief. Mag hij Lurling meenemen als bonusassistent. Vond ik persoonlijk wel een leuk uit de lucht gegrepen nieuwtje in de categorie ‘wat als’.
 9. Je kunt ook gewoon vrede hebben met een nederlaag als deze. Geen probleem. Het is niet de beste tegenstander die ik ooit heb gezien, maar ik vond Feyenoord echt prima spelen. Ze hadden ons goed bij de kloten en dat deden ze voornamelijk zelf. Goed gespeeld.
 10. We hebben altijd afgelopen zondag nog. En zo is het.

Redmer Wijnsma

Foto: sc Heerenveen