Wekelijkse podcast over
sc Heerenveen!

Natafelen met Redmer | Bonuspuntjes zijn de lekkerste puntjes

Natafelen met Redmer | Bonuspuntjes zijn de lekkerste puntjes

Een puntje tegen de nummer twee. Lang niet gek. Zeker niet als het een zwaarbevochten en onterecht puntje is. Want laten we eerlijk zijn: dit puntje sloeg helemaal nergens op. Maar boeiend, daar kraait geen haan naar. Ik niet in elk geval.

Vorige week kreeg ik in Radio Camataru de wind van voren, omdat ik niet naar de stand op de ranglijst kijk. Misschien is het goed om mezelf te verduidelijken: het interesseert me gewoon geen zak! Zolang we niet degraderen en geen Europees voetbal halen, is iedere positie op de ranglijst irrelevant. En omdat dat totaal irrelevant is, kun je maar beter je best gaan doen om het (meestal aanwezige) publiek enorm te vermaken. Dat is voetbal. Daar gaat het om. En dat is gewoon heel erg wat ik vind.

De wedstrijd tegen PSV was niet echt een galavoorstelling. Nou ja, van PSV bij vlagen wel, maar van ons zeker niet. De uitslag doet in dit geval echt wat anders vermoeden dan de grote armzaligheid waar we naar hebben zitten kijken. En ja, dan heb ik het inderdaad niet over het resultaat. Want het resultaat an sich is prima. Gelijkspelletje tegen de nummer twee is iets waar wij normaal gesproken best tevreden mee mogen zijn en dat zijn we nu dus ook.

En toch… ik mis de dagen dat we gewoon vrolijk voetballend de baas waren. Of in elk geval deden alsof we de baas waren. Nu was de al veertien keer afgedankte Bruma de beste en gevaarlijkste man van het veld. Just saying. Maar vooruit, niet alleen maar negatief. We hielden relatief goed stand en deden naarmate de wedstrijd vorderde steeds beter mee.

Naja, een puntje tegen PSV en twintig om nu te lezen. Daar moeten we het dan maar mee doen.

Tien keer mis

 1. Het ligt misschien aan het feit dat ik de wedstrijd keek op de tv in de keuken, maar ik zag echt baggerslecht het verschil in shirtjes. Of mijn ogen zijn het probleem, maar dat lijkt me stug.
 2. Iets te te vroeg achter gekomen.
 3. Het kan natuurlijk liggen aan het feit dat er een nulkoppig publiek ik het stadion zit, maar er zat zeker in de beginfase zo weinig schwung en beleving in.
 4. Onze topscorer staat op vijf doelpunten, waarvan de laatste in september is gemaakt. Hmja, nu hoor ik iets te mompelen over scorend vermogen en een kwaliteitsarme voorhoede. Dat doe ik niet, want de feiten spreken voor zich.
 5. Kijkend naar de basiself kun je stellen dat we al niet begonnen om te winnen.
 6. Marciano Vink: ‘Het slappe Heerenveen’. Amen.
 7. Handjes voor de mond als je met een teamgenoot praat tijdens een overdreven flikkerende lichtshow voor een publiek dat er niet zit. Daaraan is echt alles stom.
 8. Is dit dan de plek om iets te vinden van de prestaties van Cambuur. Nee, hè? Wel knap, hoor. Niet echt leuk voor ons, maar wel heel knap.
 9. Heel vaak denk ik dat we beter zijn dan dat we zijn. Ben ik hardleers? Heb ik geen verstand van voetbal? Zijn we joekels van onderpresteerders? Wat is het nu precies? Elke keer valt het me gewoon weer vies tegen.
 10. Iets in mij weigert om echt expliciet stelling te nemen tegen Johnny Jansen. Ik vind hem aardig, hij past bij ons. Maar inderdaad, het moet onderhand allemaal wel echt beter. Of in elk geval leuker. Toch maar een kleine stelling dus…

Tien keer raak

 1. Een paar weken geleden doopte ik ons centrale verdedigingsduo al om tot de plaatselijke BvB. Sindsdien hebben ze eigenlijk niet meer samengespeeld. Maar goed, ik heb sindsdien ook geen stukjes meer geschreven. Heft elkaar weer mooi op. Fijn dat ik er weer ben. Nog veel fijner dat zij er weer zijn.
 2. Je mag best stellen dat we de schade voor rust keurig beperkt hebben gehouden. Superknap.
 3. Alleen het middenveld kon enigszins mee op niveau. Maar die krijgen amper een bal op het moment dat er aangevallen kan worden. Tsja, dan heeft alles echt heul weinig zin. Maar toch, hartje ons middenveld met Joey, Nicolas en Tibor.
 4. Dat Al Hajj (blijft wennen) mocht invallen voor Kongolo was echt dikke prima. Ja, zo hadden we ook kunnen beginnen. Dat is zo. Maar alsnog op deze wijze wisselen is prima.
 5. Dat Al Hajj (blijft nog steeds wennen) nog scoorde ook was vooral ook heel erg leuk voor hem. Vaak genoeg gezeurd over zijn aanwezigheid, vaak genoeg gemopperd op trainers die hem niet opstellen. Nu was hij er. Scorend en belangrijk. Mooi voor hem. En ook voor ons.
 6. De laatste twee minuten liepen de spanningen toch nog even lekker door al mijn aderen.
 7. Bij ESPN konden ze niet ophouden over het fenomeen ‘angstgegner’. Vonden ze nogal interessant. Ik niet zo, maar ik vind het wel tof dat we al best lang niet van PSV verloren hebben.
 8. Net als vorig jaar in de thuiswedstrijd tegen PSV was de tweede helft een stuk beter dan de eerste. Ook toen gelijk, maar toen gaven we het gevoelsmatig toch wat weg. Dit keer echt een bonuspuntje en dat zijn de lekkerste puntjes.
 9. Bij punt drie zei ik dat alleen het middenveld mee kon doen op niveau. Dat is een beetje overdreven. Ik vind ons verdedigend, met name centraal, ook echt niet slecht. Tegen PSV mag je het moeilijk hebben en kun je kansen tegen krijgen. Toch staat het goed. Leve BvB.
 10. Voor de ranglijstkijkers: we staan maar vijf puntjes achter op de nummer zes. Dat is helemaal niet zo veel. All to play for!
 11. Volgende week Heracles-uit. Dat is dus weer typisch zo’n potje die we heerlijk gaan winnen. Let maar op!

Redmer Wijnsma

Foto: sc Heerenveen